تاثیرات گوش دادن به موسیقی در حین کار
آیا شما هم در حین کار به موسیقی گوش میدید؟ آیا گوش دادن به موسیقی گاهی اوقات باعث حفظ تمرکز و گاهی هم حواس پرتی شما میشه؟ افراد شرایط متفاوتی رو در مورد گوش دادن به موسیقی حین کار تجربه میکنن. به طور کلی میشه تمامی افراد رو به سه دسته تقسیم کرد:
۱.افرادی که برای کار کردن به سکوت کامل نیاز دارن.
۲.افرادی که در هر جایی حتی جاهای شلوغ قادر به کار کردن هستن.
۳.افرادی که لیست بلند بالایی از آهنگهای مختلف برای شروع کارشون دارن.
همه اینها به انتخاب شخصی خودتون وابسته هستش. ما به نتایج متفاوتی رسیدیم. گاهی اوقات با گوش دادن به موسیقی به خوبی کار کردیم و گاهی اوقات هم بیخیال کار و محو موسیقی شدیم. برخی از افراد با موسیقی به تمرکز میرسن و برخی دیگر فقط برای تفریح و اوقات فراغت به آن گوش میدن. اگر شما هم به موسیقی درمانی اعتقاد دارید در این مقاله در مورد تأثیرات گوش دادن به موسیقی حین کار صحبت میکنیم.
تأثیرات علمی گوش دادن به موسیقی حین کار
پیوند علمی میان موسیقی و بهرهوری کاری، آنقدر ساده نیست که بگیم موسیقی در هر حالتی باعث افزایش کارایی و بهرهوری میشه. مقالات زیادی کارایی احتمالی موسیقی رو نشان دادن، ولی به بررسیهای بیشتری نیاز داریم.
قبلا راجع به تاثیر موسیقی بر انسان توضیح دادیم ولی عصب شناسان هم مدتهاست که به بررسی اثرات مغزی موسیقی، علاقمندن. گوش دادن به آهنگ لذت بخش باعث ترشح دوپامین میشه که سطح استرس رو کاهش داده و حس خوبی به ما میده. حالا باید ببینیم که موسیقی باعث فعالیت هوشمندانهتر و سختکوشی میشه؟ یا چقدر موسیقی روی بهرهوری کار ما اثر داره؟
طبق مطالعات که تا به حال انجام شده، نتایج زیر به دست آمده هستش:
- موسیقی میتونه عملکرد جسمانی رو بهبود بده.
- موسیقی میتونه عملکرد شناختی رو بهبود بده .
- موسیقی میتونه بهروهوری کاری رو تقویت کنه.
- موسیقی شما رو خوش خلق میکنه.
- گوش دادن به موسیقی تحمل کارهای تکراری رو افزایش میده.
- گوش دادن به موسیقی در حین فراغت از کار هم بهرهوری رو تقویت میکنه.
موسیقی میتونه عملکرد جسمانی رو بهبود بده
گوش دادن به آهنگ، ورزش کردن رو راحتتر میکنه. طبق مطالعه کوستاس کاراگیورگیس (روان شناس ورزش) گوش دادن به موسیقی باعث بهبود عملکرد جسمانی زنان و مردان میشه. همچنین گوش دادن به موسیقی در حین فعالیت جسمانی، ادراکی دشواری فعالیت رو کاهش داده، در نتیجه سرعت کار افزایش یافته و بیشتر از حالت عادی کار میکنیم. حتی گوش دادن به موسیقی تندتر در حین ورزش کردن هم باعث تلاش بیشتری میشه.
موسیقی میتونه عملکرد شناختی رو بهبود بده
گوش دادن به موسیقی، ما رو هوشمندتر نمیکنه؛ در عوض عملکردهای شناختی رو تقویت میکنه. در بزرگسالان، گوش دادن به موسیقی باعث افزایش سرعت پردازش مغزی میشه. با این حال، هم موسیقی شاد و هم موسیقی غمگین قادر به تقویت حافظه هستن.
با این حال عملکرد شناختی ما تحت تأثیر دوست داشتن یا نداشتن موسیقی قرار داره. پژوهشگران دانشگاه لوند به این نتیجه رسیدن که گوش دادن به موسیقی مورد علاقه باعث تقویت عملکرد میشه.
موسیقی میتونه بهرهوری کاری رو تقویت کنه
دکتز ترزا لیسوک، استادیار برنامه موسیقی درمانی در دانشگاه میامی، اثر گوش دادن به موسیقی رو روی عملکرد کاری بررسی کرد. طبق نتایج این پژوهش که بیش از پنج هفته روی بیش از ۵۰ توسعه دهنده نرم افزار از چهار شرکت کانادایی اجرا شد، افرادی که به موسیقی گوش دادن، به ایدههای بهتری رسیدن و سریعتر کارشون رو تمام کردن.
موسیقی شما رو خوش خُلق میکنه
موسیقی با فراهم کردن شرایط خلقی بهتر باعت افزایش بهرهوری شما میشه. طبق مطالعهای که در مجله ترندهای شناختی به چاپ رسید، موسیقی بهتر از داروهای ضد افسردگی قادر به مقابله با استرس و اضطراب هستش. بیماران حاضر در این مطالعه، نوبت جراحی داشتن. گروهی از آنها بابت استرس جراحی، داروی ضد افسردگی دریافت کردن و گروه دیگری به موسیقی گوش دادن. شرکت کنندگانی که به موسیقی گوش کردن، سطح هورمون کورتیزول (هورمون حاصل از استرس) کمتری داشتن و در طول مطالعه هم استرس کمتری نشان دادن.
این مطالعه ارتباط مستقیمی با شرایط کاری نداره، ولی وقتی که استرس و اضطراب ندارید، بهتر کار میکنید. اگر موسیقی میتونه شما رو خوش خلق کنه، پس باید از آن برای تقویت بهرهوری در حین کار استفاده کنید.
گوش دادن به موسیقی، تحمل کارهای تکراری رو افزایش میده
پژوهش در زمینه پخش موسیقی در حین کار تکراری هم نشان دهنده تقویت کارایی هستش. این مطالعه روی بهرهوری کارخانهها متمرکز بود، ولی یافتههایش برای تمامی شاغلان قابل استفاده هستش. اگر کارتون تکراری هستش، پس به موسیقی شاد گوش کنید تا گوش به زنگ و با انگیزه بمانید.
مطالعه دیگری که در شبکه JAMA چاپ شد، نشان میده: جراحانی که در آزمایشگاه (علاوه بر عمل جراحی) کارهای تکراری انجام میدن، عملکرد بهتری در حین گوش دادن به موسیقی دارن. طبق نتیجه گیری پژوهشگران، این عملکرد بهتر در حین گوش دادن به موسیقی، حاصل از کاهش خستگی ناشی از انجام کارهای تکراری هستش.
دنیل لویتین، عصب شناس و نویسنده کتاب «This Is Your Brain on Music» هم با یافتههای مذکور موافق هستش. به نوشته او، موسیقی میتونه کارهای تکراری رو لذت بخش کرده و تمرکز در حین انجامشان رو افزایش بده.
گوش دادن به موسیقی در حین فراغت از کار هم بهرهوری رو تقویت میکند
آیا در زمان فراغت از کار، به موسیقی گوش میکنید؟ طبق مطالعهای که در مجله روانشناسی موسیقی چاپ شد، در هنگامی که دانشجویان در اوقات فراغت از تکالیفشان، به موسیقی گوش کردن، مدت زمان بیشتری تمرکزشان رو حفظ کردن و عملکرد تحصیلی بهتری داشتن.
با این حال، نتایج مطالعات در حوزه موسیقی به معنای گوش دادن به لیستی بلند بالا از آهنگهای مختلف نیست. برخی از مطالعات هم نشان داده که گوش دادن به موسیقی تحت شرایط خاصی باعث کاهش بهرهوری هم میشه. نوع موسیقی روی بهرهوری شما اثر داره که در ادامه به آن اشاره میکنیم.
چه نوع موسیقی باعث افزایش بهرهوری کاری میشود؟
مطالعات متفاوتی در این زمینه وجود داره. برای مثال برخی از مطالعات نشان داده که موسیقی بی کلام باعث افزایش بهرهوری در کارهای تکراری و موسیقی باکلام باعث کاهش بهرهوری شده هستش. چون شعر درون آهنگ باعث حواس پرتی میشه.
عادات گوش دادن به آهنگ و سوابق آموزشی در حوزه موسیقی هم روی انتخاب نوع آهنگ برای گوش دادن در حین کار اثر داره. به طور کلی طبق مطالعات صورت گرفته، برخی از انواع موسیقی برای کارهای خاصی بهتر هستن. برای مثال گوش دادن به آهنگ با صدای بلند، باعث حواس پرتی شده و ادراک شناختی شما رو محدود میکنه، ولی همین موسیقی برای ورزش روزانه اثر مثبتی داره.
۱.موسیقی با ساختار ساده انتخاب کنید
دکتر آنیل بی هک پژوهشگر حوزه گوش دادن به موسیقی حین کار معتقد هستش:« بی کلام یا باکلام بودن موسیقی روی حواس پرتی حاصل از آن اثر نداره، بلکه ساختار آهنگ مهم هستش». آموزش دیدن در حوزه موسیقی هم روی واکنش مغزمان به ساختار و ریتمهای مختلف موسیقی، اثر گذار هستش.
به طور کلی، آهنگهایی که ساختار موسیقی پیچیدهتری دارن (مثل «Bohemian Rhapsody» از کوئین یا «آرایش غلیظ» از همایون شجریان، نسبت به ملودیهای سادهتر سه یا چهار آکوردی (مثل «Hey Jude» از بیتلز بیشتر باعث حواس پرتی میشن.
۲. موسیقی آشنا برای حفظ تمرکز بهتر هستش
عصب شناسان طبق اسکنهای MRI از فعالیت مغز در حین گوش دادن به آهنگ، پی بردن که گوش دادن به موسیقی ناآشنا احتمال از دست دادن تمرکز رو افزایش میده؛ چون مغز در حال تلاش برای درک صدای جدید هستش. بعلاوه هنگامی که به موسیقی آشنا گوش میکنیم، مناطقی از مغز که تمرکز رو تقویت میکنن، فعالتر هستن. موسیقی آشنا برای حفظ تمرکز بهتر هستش ولی باید موارد زیر رو هم در نظر گرفت.
۳.آهنگهای بی کلام، با حواس پرتی کمتری همراه هستند
اثر حواس پرتی حاصل از شعرها، بیشتر از حد تصورتون هستش. گوش دادن به آهنگهای محبوب و قدیمی در حین کار کردن، تمرکزتون رو افزایش میده، ولی از طرف دیگر میتونه شما رو به دوران قدیم برده و تفکرات و خاطراتی رو برانگیخته میکنه که باعث پرت کردن حواستون میشه. بعلاوه اگر شعر رو به یاد آورید و با اون شروع به خوندن کنید، حواس پرتی شما بیشتر هم میشه. البته این اتفاق برای همه آهنگها نمیفته، ولی شاید بخواید از آهنگهای دارای حس نوستالژی پرهیز کنید.
۴.گوش دادن به موسیقی کلاسیک، عملکرد بهتری داره
طبق مطالعات انجام شده، گوش دادن به آهنگهای کلاسیک مثل چهار فصل ویوالدی و پیش درآمد شماره ۳ باخ، آرامبخش هستن؛ حتی اگر به خود موسیقی توجه نکنید. بعلاوه موسیقی کلاسیک به خوبی در پس زمینه فضای یک دفتر شلوغ جا میگیره.
۵.اگر کارتون سنگین هستش، گوش دادن به موسیقی در وقفههای بین کار مفید هستش
اول از همه، دشواری پروژه رو در نظر بگیرید. اگر پروژه به تمرکز زیادی نیاز داره، بهتر هستش بدون موسیقی کار کنید و در طول وقفههای کاری به آهنگ گوش کنید. همان گونه که قبلاً اشاره شد، گوش دادن به موسیقی در وقفههای کاری باعث تقویت بهرهوری میشه
۶.مراقب بلندی صدا باشید
مطالعات زیادی در مورد بلندی صدا و اثرش روی کار کردن انجام شده هستش. برای مثال، اگر چه موسیقی میتونه باعث حواس پرتی بشه، ولی بلندی اون رو طوری تنظیم کنید که شلوغی فضای محل کارتون رو پوشش بده تا دچار حواس پرتی بیشتری نشید.
طبق مطالعه دانشگاه ایلینویز، پخش موسیقی بیکلام با صدای بسیار آرام در حین کاری که نیازمند تمرکز هستش، مفید عمل میکنه. ولی رسوندن صدا به سطح متوسط میتونه خلاقیت رو تقویت کنه.