معرفی و آشنایی با انواع سبک های موسیقی
صحبت کردن و تبادل نظر در مورد انواع سبک های موسیقی مورد علاقه مابین موسیقیدانان و خوانندگان یه امر عادی و یکی از سرگرمیهای همیشگی اونها محسوب میشه.
با وجود تقسیمبندیهای متعددی که واسه سبک های موسیقی معرفی میشه، نمیتونیم همه آثار تولید شده توسط یک خواننده یا آهنگساز رو در یک سبک خاص قرار بدیم و گاهاً بیش از یک سبک موسیقی در این نوع آثار هنری معرفی میشه.
این مقاله برای معرفی تمام سبک های موسیقی پر کاربرد و نام آشنا گردآوری شده تا پاسخ مناسبی باشه برای سوالی که ممکنه ذهن شما رو هم مشغول کرده باشه: الگوی انواع سبکهای موسیقی چیست؟
سبک موسیقی به چه معناست؟
سبک های موسیقی یا ژانر موزیک مفهومی قراردادی است که در جهت معرفی صفات قطعات موسیقی با ویژگی مشترک مورد استفاده قرار میگیره. سبک موسیقی یکی از مباحث آموزش خوانندگی است که یک خواننده خوب باید با انواع سبک های موسیقی آشنا باشد.
هر موسیقی با مشخصههایی مثل ریتم، روش ساخت، نوع ساز مورد استفاده، فرهنگ و آداب و رسوم گروهی از مردم همراه هست که برای تفکیک اونها راهی جز معرفی سبکهای موسیقی وجود نداره.
از اونجا که موسیقی در زمره موضوعات هنری قرار میگیره و تعاریف ارائه شده برای هر یک از سبک های موسیقی قابلیت موازیسازی با دیگر سبکها رو داره، ممکنه که قطعاتی از یک موسیقی را بشنوید که دربرگیرنده چند ژانر موسیقی باشه.
بنابراین برای دونستن جواب این سوال که سبک های موسیقی چیست؟ و هر آهنگساز یا خواننده بر چه سبکی استوار است؟ باید مبنای دستهبندی سبکها رو تا حدودی بشناسیم.
انواع سبک های موسیقی با مثال
برای توصیف ویژگیهای قطعات موسیقی بر اساس تکنیکهای اجرای قطعه، ریشه جغرافیایی و منطقهای اون قطعه، ریتم کار، سازهای مورد استفاده در ساخت اون، زمان ساخت قطعه، ریشههای فرهنگی، نوع آواز خواندن و … تعداد زیادی سبکهای تخصصی و حتی تلفیقی موسیقی معرفی شدن که یک سری از پر کاربردترین اونها را در ادامه مرور میکنیم:
- موسیقی کلاسیک
- موسیقی پاپ
- موسیقی راک
- موسیقی جز
- سبک رپ
- موسیقی مینیمال
- موسیقی کانتری
- موسیقی اپرا
- موسیقی متال
- موسیقی بلوز
- سبک فانک
1) موسیقی کلاسیک (CLASSICAL)
موسیقی کلاسیک یا سنتی بهعنوان یکی از قدیمیترین سبک های موسیقی و اساس ایجاد خیلی از سبکهای رایج دیگه شناخته میشه. در یک سری از مطالعات، آغاز پیدایش این سبک را به 1500 پیش نسبت دادند.
وجود نتهای موسیقی مشخص و استفاده از کمترین میزان بداهه نوازیها، وجود سازهای بادی چوبی، برنجی و زهی، ترکیب بندیهای پیچیده در قطعات و اجرای خاص و حرفهای این نوع سبک را میتونیم بهعنوان خصوصیات بارز و خاصش معرفی کنیم.
محبوبترین ساز آهنگسازان در سبک موسیقی کلاسیک پیانو هستش و از لحاظ همه جزئیات اجرای قطعات موسیقی، جزء دقیقترین سبک های موسیقی شناخته میشه. بتهوون، آرنولد شونبرگ، باخ و موتزارت برخی از هنرمندان معروف در این سبک هستن.
2) موسیقی پاپ (POP)
موسیقی پاپ یا همون موسیقی عامه پسند و محبوب جوامع، با تعدادی ساز الکترونیک یا آکوستیک یا ترکیب این دو تولید و ساخته میشه و آغاز پیدایش اون به دهه 50 میلادی برمیگرده. ملودیهایی که در ترانههای پاپ استفاده میشه مخاطبین زیادی رو به خودش جذب میکنه و اغلب این ترانه در حدود 3 دقیقه اجرا میشه.
موسیقی پاپ با یک سبک عامه پسند و به هدف تجاری ایجاد شده و ساختار ساده و بدون پیچیدگیهایی که در سبک کلاسیک وجود داره از ویژگیهای بارز این سبک شناخته میشه. اگر علاقه مند به خوانندگی پاپ هستید مقاله آموزش خوانندگی پاپ آکادمی پورپروین را بخوانید.
مایکل جکسون بهعنوان سلطان پاپ شناخته شده که به خوبی تونست ساختارشکنیهایی را در این سبک انعطافپذیر ایجاد کنه.
3) موسیقی راک (ROCK)
استفاده از سازهای گیتار (الکتریک و آکوستیک)، کیبورد و پیانو با امواج بلند و ضرب آهنگهای مهیج رو میشه از ویژگیهای شاخص در سبک موسیقی راک به حساب آورد.
استفاده از موسیقی راک در آمریکا بیشتر از کشورای دیگه رواج داره و جنبش Rock & Roll در سالهای آخر دهه 50 میلادی پدید آورنده اولین گونههای سبک راک بودن. گروههای رولینگ استون، کینکس، و بیتلز که حتما اسمشون به گوشتون خورده اولین گروههای معروف سبک راک هستند.
4) موسیقی جز (JAZZ)
منشاء پیدایش سبک موسیقی جاز یا جَز از جانب سیاهپوستان آفریقا در اوایل قرن بیستم هستش. یک سری از ویژگیهای خاص این سبک بداهه نوازی، ضربهای تاجدار و بی قانون، مکث و پرسش و پاسخ است و گیتارباس، ساکسیفون، پیانو، ترومپت و درامز سازهای اصلی در این سبک هستند.
نوازندگان مشهور در این سبک به خاطر بداهه نوازیهای خاص خودشون به عناصر ماندگار در سبک جاز تبدیل شدن. تأکید بر سازهای بادی در این سبک و استفاده از سبک شخصی و منحصر به فرد، اون رو به یک سبک هنری عالی تبدیل کرده است.
5) موسیقی رپ (RAP)
سبک موسیقی رپ یکی از انواع سبک های موسیقی آمریکایی است که با هدف بیان اعتراض و انتقاد به مشکلات مربوط به تبعیض نژادی به وسیله سیاهپوستان آمریکایی توی نیویورک ایجاد شده. این سبک از موسیقی بهعنوان راهی برای اعتراض بهصورت کلامیگفتاریه که معمولا همراه با یک ضرب آهنگ تند بیان میشه. مضامین زیادی مربوط به فقر، بیکاری، مشکلات اجتماعی و مسائل مربوط به زندگی در قالب آهنگهای سبک رپ ساخته شدند.
در بین انواع سبک های موسیقی، سبک رپ هیچگونه چارچوب قانونی در تولید و اجرا برای خودش قائل نیست و انعطاف خیلی زیادی در شیوه تولید موسیقی و اجرا داره. محتوای رپ فارسی شباهت بسیاری به رپ غربی داره و به منظور بیان موضوعات و ارزشهای اجتماعی، مسائل سیاسی، بیان مشکلات زندگی و موضوعاتی از این قبیل اجرا میشه.
6) موسیقی مینیمال (MINIMAL)
این سبک از موسیقی خیلی متفاوت از پیچیدگی سبکهای دیگست و از ترکیببندی و ریتمهای سادهای در اون استفاده میشه. این سادگی موجب ایجاد قطعات مینیمالی شده که در عین حال شنونده رو وادار به فکر کردن در مورد جزئیات قطعه میکنه. مثل خیلی از انواع سبک موسیقی، موسیقی مینیمال هم از کشور آمریکا به وجود اومده.
وجود پالسهای ثابت، تکرار عبارتهای موسیقی، ایستایی و شکلگیری قطعات موسیقی که فقط از چندتا نت محدود در اون استفاده میشه از ویژگیهای برجسته این سبک خاص موسیقی هستش. سبک مینیمال از هنر مینیمالیسم و حداقل گرایی نشأت گرفته و آرامش و سادگی در همه ابعاد این سبک زیبا دیده میشه.
7) موسیقی کانتری (COUNTRY)
موسیقی کانتری یا محلی یکی از سبکهای پرطرفدار توی آمریکای شمالی، استرالیا و اروپای غربی هست. بسیاری از ابعاد موسیقی کانتری قدیمی با گذر زمان تغییراتی رو متحمل شده. در گذشته از سبک کانتری برای بیان سختیهایی که در زندگی قشر کارگر آمریکایی وجود داشت استفاده میشد و اغلب مخاطبان این سبک از همین طبقه اجتماعی بودن.
استفاده از سازهایی مثل گیتار باس، ویولن، درامز، بانجو و پیانو موجب تولید ملودیهایی شاد و با ساختاری ساده میشه که به خوبی توی ذهن مخاطب نقش میبنده. جالبه که بدونید موسیقی متن فیلمهای وسترن یکی از انواع موسیقی ایجاد شده در سبک کانتری هستش. ویلی نلسون و جانی کش از مطرحترین نوازندگان در این سبک موسیقی هستن.
8) سبک موسیقی اپرا (OPERA)
سبک اپرا به صورت تلفیقی از نمایش و موسیقی ارائه میشه و عناصر رایج در این سبک شامل اجرا، نوازندگی، دکور، کارگردانی، طراحی صحنه، خوانندگی و … هستش. اجرای موسیقی اپرا بسیار قانونمند و بر طبق قواعد خاصی صورت میگیره و سه بخش منحصربهفرد در اجرای این موسیقی وجود داره:
اُوِرتور یا پیش درآمد
بهعنوان مقدمه موسیقی اپرا هستش و اصولاً نوازندگان اپرا اون رو پیش میبرن.
آریا
بخش اصلی در موسیقی اپرا هست و خواننده به نمایش قدرت و مهارت خودش در سبک های خوانندگی میپردازه.
رسیتاتیو
که بین دو آریا و به صورت یک مکالمه آوازی به اجرا در میاد.
مبدأ پیدایش موسیقی اپرا کشور ایتالیا هست و این روزها از این سبک موسیقی بهعنوان میراث با ارزش فرهنگی برای جهان یاد میشه.
9) موسیقی هوی متال (HEAVY METAL)
یکی از محبوب ترین سبک های موسیقی، موسیقی هوی متال است که استفاده از سیستمهای صوتی پیشرفته، صداهای بلند و ریتمهای تند از خصوصیات این ژانر موسیقی هستش. اصلیترین ساز مورد استفاده در این سبک، درامز هست که به منظور نگه داشتن و هماهنگ بیشتر گروه به کار میره.
همچنین ساز گیتار بیس و گیتار الکتریک بیشتر برای تولید ملودیهای آشفته و پر سر و صدای سبک متال استفاده میشن. محتوای موسیقی متال بیشتر به شکل اعتراضی، اجتماعی، مذهبی و … هستن و این سبک هم از زیر مجموعههایی تشکیل شده که هر کدوم بر اساس اصول مشخص شدهای نواخته میشه.
10) موسیقی بلوز (BLUES)
همانطور که میدانید سبک های موسیقی مختلف طرفداران خاص خود را در هر منطقه دارند. منشا موسیقی بلوز، قارهی آفریقا هست. بلوز سبکی هستش که بیشتر بین سیاه پوست ها پرطرفدار است.
توی این سبک از ریتم های شافِل خیلی زیاد استفاده میشه. از خواننده های مطرحی که در طول تاریخ توی سبک بلوز فعالیت درخشان داشتن، میشه به “بی بی کینگ، آلبرت کینگ، بادی گای، اِتا جیمز و… اشاره کرد. سازهای پر کاربرد توی این سبک، گیتار (معمولا الکتریک)، درامز، بیس (پیزیکاتو) ،ساکسوفون خیلی وقتا بِرَس هستش!
11) موسیقی فانک (FUNK)
همونطور که موسیقی های شش و هشت یا اصطلاحاً خالتور، داخل ایران جنبه سرگرمی و فان داره، موسیقی فانک هم بین موسیقی های غربی جنبه سرگرمی داره. مردم معمولا توی کافه ها، بارها و این قبیل اماکن سرگرمی، اجراهای گروه های فانک که اصلاطاً بهشون میگن گیگ های فانگ رو تماشا میکنن و میشنون.
صداهای تولید شده از کیبورد، گیتار الکتریک، درامز، ترومپت و ترومبون خیلی توی این سبک شنیده میشن و جزو پایه های اصلی این سبک هستن.
نظر مردم در مورد محبوبترین سبک های موسیقی چیست؟
بر اساس نظرسنجیهایی که در کشورهای مختلف صورت گرفته، پرطرفدارترین سبکی که بیشتر مورد استقبال عموم مردم قرار میگیره همونطور که از معنی اسمش مشخصه، سبک پاپ هستش. همونطور که بالاتر بهش اشاره کردیم این سبک از موسیقی بهعنوان موسیقی تجاری معروفه و جنبه سودآوری اون بیشتر از سایر انواع سبک های موسیقی هست. همچنین انعطافپذیری و مردم پسند بودن سبک پاپ موجب ترکیب اون با سایر قطعات موسیقی شده.
پس از اون میتونیم سبک کلاسیک رو به عنوان دومین سبک محبوب در بین مردم و به ویژه ایرانیان معرفی کنیم. توی یک نظرسنجی دیگه هم سبک پاپ، رپ و راک از دیگر ژانرهای پرطرفدار موسیقی در بین غربیها بخصوص قشر جوان شناخته شدن.
تفاوت در آلات موسیقی، دوره زمانی ساخت ملودی، موقعیت جغرافیایی و … تعیین کننده نوع سبکهای موسیقی ساخته شده هستن پس هر قطعه ای که شما میشنوید بر اساس سبک های موسیقی مشخصی ساخته شده. تعداد زیادی از انواع سبک های موسیقی ایرانی و غیر ایرانی وجود داره که هر کدوم تفاوتهایی را با دیگری داره و ما اصلیترین اونها رو در این نوشتار برای شما معرفی کردیم.