راه‌ کارهای تقویت حنجره و تارهای صوتی برای خوانندگی

راه کارهای تقویت صدا وتارهای صوتی

قبل از هر چیزی باید بدونیم که هدف از تقویت تارهای صوتی، داشتن یه صدای پر طنین یا توانایی فریاد زدن نیست. بلکه هدف این هست که استقامت حنجره رو بالا ببریم تا توی اجرا خسته نشه و تواناییش رو از دست نده.

حتما شما هم با افرادی بر خورد کردید که صدای پر طنین و پر قدرتی دارن ولی بعد از کمی اجرا توانایی خودشون رو از دست میدن. بر عکس کسایی هم هستن که صدای کم حجمی دارن ولی می‌تونن ساعت‌ها اجرا کنن بدون اینکه کیفیت صداشون افت کنه.

توی این مقاله می‌خواهیم با یه سری راه کارهای تمرینی و تغذیه‌ای به شما کمک کنیم تا بتونید تارهای صوتی و تقویت حنجره شما را بهبود دهیم.

عوامل موثر بر تقویت حنجره و تارهای صوتی:

تا اینجا متوجه شدید خواننده خوب به کسی می‌گیم که بتونه ساعت‌های زیادی، صدای خودش رو کنترل کنه. بخشی از این ویژگی با کسب تجربه و تمرین طولانی مدت به دست میاد و یه بخش دیگش به خصوصیت‌های فردی مثل توانایی جسمانی، اندازه قفسه سینه، اندازه ریه‌ها، بزرگی حفره‌های دهانی و بینی، حالت جمجمه و خیلی عوامل دیگه فردی بستگی داره.

حنجره و تارهای صوتی مثل همه اعضای بدن به وسیله ماهیچه‌ها عمل می‌کنن. همه ما می‌دونیم که وقتی می‌خوایم ورزش کنیم ابتدا باید عضلات رو گرم کنیم و بعد به تمرین و ورزش سنگین بپردازیم. تارهای صوتی و حنجره هم همین‌طور هست. اگه ما بدون گرم کردن اون‌ها شروع به خوندن کنیم به خصوص توی حجم و نت بالا مسلما بعد از مدت کوتاهی صدامون می‌گیره و به تارهای صوتی آسیب وارد میشه.

تقویت حنجره

در ادامه مطلب چند تا تمرین اولیه رو براتون آوردیم که بتونید از اون‌ها برای تقویت حنجره و تارهای صوتی استفاده کنید.

تمرین‌های تقویت تارهای صوتی

برای تقویت تارهای صوتی چندین روش وجود دارد که ما در ادامه به آنها اشاره کرده ایم .

1. شل کردن فک پایین

ابتدا فک پایین رو شل کنید، بعد از این کار از راه دهان نفس‌های ک.تاه و سریع بکشید و کم کم سرعتش رو زیاد کنید. حواستون باشه که تنفستون از راه دیافراگم باشه. ( به این نوع نفس کشیدن و تمرین لَه لَهه یا سگی زدن میگن.) این کار باعث میشه که عضلات زیر فک و اطراف گلو و شگم قوی بشه.

2. باز و بسته کردن دهان

دستتون رو زیر چونتون بذارید و شروع به بازو بسته کردن دهانتون کنید (تصور کنید که دارید یه آدامس گمده رو اغراق آمیز مجوید) با این تمرین چونه، شقیقه و گلو تقویت میشه.

3. چسباندن چونه به سینه

چونه خودتون رو به سینه بچسبونید، طوری که حس کنید وزن سرتون روی چونتون قرار گرفته، حالا شروع به باز و بسته کردن دهانتون کنید طوری که سرتون هم حرکت کنه. هر چند بار که این کار رو انجام می‌دید، دهانتوم رو نیمه باز نگه دارید نا کمی هم استراحت کنه.

این تمرین هم مثل تمرین قبل باعث تقویت ماهیچه‌های چونه، شقیقه و گلو می‌شه.

تقویت صدا برای خوانندگی

4. ادای واژه هنگام خروج بازدم

ابتدا نفس عمیق بکشید. زمانی که می‌خواین عمل بازدم رو انجام بدید، واژه‌هایی مثل آآآآآ، هووووو، هیییی رو تکرار کنید. هر چقدر که عمل بازدم طولانی‌تر و پیوسته‌تر باشه، بیشتر به تقویت تارهای صوتی و حنجره کمک می‌کنه.

5. نوک زبان

قسمت عقب زبان ثابت و بی حرکت باشه، حالا حروفی مثل ر، د، ن که از جلوی زبان تلفظ می‌شه رو مسلسل وار تکرار کنید: ر، ر، ر، ر

اگر توجه کرده باشید می‌بینید که غالب این تمرین‌ها کمک می‌کنه تا اطراف حنجره و تارهای صوتی تقویت بشه. چرا که برای داشتن حنجره و تارهای صوتی قوی باید از این عضلات هم کمک بگیریم. علاوه بر این تمرین‌ها شما حتما باید صدا سازی رو هم یاد بگیرید، چون آموزش خوانندگی و آموزش تکنیک های صدا سازی به شما کمک می‌کنه تا اصول خوندن رو رعایت کنید و هم اینکه حنجره و تارهای صوتی قوی‌تری رو داشته باشید. و در عین حال آسیب به تارهای صوتی هم به کم‌ترین حد ممکن برسه.

علاوه بر راه‌کارهایی که پیش از این برای تقویت تارهای صوتی و حنجره گفتیم، حالا میخوایم درباره یه سری بایدها و نبایدها که توی تغذیه خیلی خیلی کار ساز هست و به تقویت صدا برای خوانندگی کمک میکنه رو راجبش صحبت کنیم.

فیلم تقویت حنجره با ویدئو رایگان

ما در این بخش شما را به دیدن ویدیوی تمرین برای حنجره پایین دعوت می کنیم.

راه های حفظ سلامت تارهای صوتی

حفظ سلامت تارهای صوتی برای شما چه خواننده باشید چه به سایر فعالیت‌های صوتی مانند صداسازی، گویندگی و تدریس مشغول باشید یکی از مهمترین کارهایی است که باید انجام دهید زیرا صدا، اصلی‌ترین دارایی شما است. به همین دلیل باید مانند هر دارایی دیگری از آن مراقبت نمود. رفتار، شرایط محیطی، تغذیه و عوامل بسیاری بر روی کیفیت صدا تأثیرگذار است.

در حنجره‌ی ما دو ردیف بافت ماهیچه‌ای پین خورده وجود دارد که با عبور جریان هوا شروع به لرزش کرده و صدای ما را ایجاد می‌کنند. عبور هوایی که از حنجره گذشته از حفره‌های خروجی گوناگون مانند بینی، دهان و گلو می‌تواند صداهای متفاوتی را تولید کند. ساختار این شبکه‌ی به هم پیوسته و جنس بافت‌های آن می‌تواند تفاوت صدایی میان انسان‌ها را شکل دهد.

استفاده‌ی نادرست و عوامل محیطی و تغذیه‌ای می‌تواند به بافت تارهای صوتی و حنجره آسیب برساند. از جمله این عوامل می‌توان به استنشاق گازهای سمی و دود مثل سیگار، آلرژی، فریاد زدن، استفاده بیش از حد و خسته کننده از صدا، التهاب و مشکلات تنفسی اشاره کرد.

به همین دلیل، هرچه صدای زیبایی داشته باشید، باز هم باید برای پرورش و حفظ سلامت تارهای صوتی کارهایی انجام دهید.

نشانه‌های صدای ناسالم

هرگونه تغییرات در صدا و عدم گوش نوازی مانند خشن شدن صدا، از دست دادن توانایی خواندن نت‌های بلند، عمیق شدن ناگهانی صدا، نیاز به تلاش و وارد کردن فشار به حنجره برای صحبت کردن، نیاز به صاف کردن مکرر صدا می‌توانند نشانه‌ی ناسالم بودن صدا باشد.

تقویت صدا برای خوانندگی به کمک تغذیه

بسیاری اثر تغذیه را بر بهداشت صوت در خوانندگی نوعی شایعه می‌دانند. اما باید بدانید که تغذیه یک خواننده بر توانایی آوایی و سلامت تارهای صوتی او بسیار مؤثر است. بسیاری از اساتید در آموزش خوانندگی و آموزش صداسازی، این مسائل را به شاگردان خود یادآوری می‌کنند.

بهتر است از غذاهای پر ادویه دوری کنید. مصرف این غذاها می‌تواند ترشح اسید معده را افزایش داده و این اسید ممکن است به سمت گلو حرکت کند و احساس ناراحتی در شما ایجاد کند. بهتر است غذاهایی که می‌توانند عضلات شما را تقویت کنند و عملکرد آن‌ها را بهبود بخشند را در برنامه غذایی خود قرار دهید.

تغذیه خوانندگی برای بهداشت صوت

برای تقویت تارهای صوتی و حنجره چه بخوریم؟

غذاهای حاوی ویتامین A، E و C مانند سبزیجات، میوه‌ها و نشاسته می‌تواند برای تقویت تارهای صوتی بسیار مفید باشد. علاوه‌بر آن، مصرف این ویتامین‌ها می‌تواند سیستم ایمنی بدن شما را تقویت کند تا از ابتلا به بیماری و آلرژی پیشگیری کنید. سعی کنید مواد غذایی که به آن‌ها حساسیت دارید را شناسایی کرده و آن‌ها را از برنامه غذایی خود حذف کنید.

مصرف پروتئین زیاد و لبنیات می‌توانند عضلات شما را ضخیم کنند و ضخیم شدن عضلات حنجره می‌تواند صدای شما را تغییر دهد و باعث تقویت حنجره شود. حتما توجه داشته باشید که پیش از هر رویدادی مانند اجرا یا تست‌های خوانندگی بهتر است از پرخوری خودداری کنید. معده‌ی پر می‌تواند مانع حرکت مناسب دیافراگم شود و نمی‌توانید از حداکثر توان صدای خود استفاده نمایید. حال در زیر 4 ترکیب غذایی رو معرفی میکنیم که برای تقویت تارهای صوتی بسیار مناسب است.

1. معجون شیر انجیر

یکی از مهم‌ترین و معجزه آسا ترین روش‌هایی که تقویت صدا و حنجره برای خوانندگی شما می‌شه و کمک می‌کنه تا خش صداتون از بین بره، معجون شیر انجیر هست. برای تهیه این معجون فقط باید انجیر خشک رو توی مقداری شیر بجوشونید و کمی آرد و دارچین بهش اضافه کنید.

تقویت صدا و حنجره برای خوانندگی

2. پیاز تنوری یا کبابی

شاید خوردن این نوع پیاز برای همه ما کمی سخت باشه و مزه اون رو دوست نداشته باشیم ولی خوردن هفته‌ای یک بار اون کمک می‌کنه به شفاف و واضح شدن صدای شما. مخصوصا برای مجریان خیلی می‌تونه مفید باشه. برای اینکه پیاز تنوری درست کنید کافیه یه پیاز سالم رو بدون پوست داخل یه فویل بپیچید و توی فر بذارید یا میتونید اون رو به حالت کبابی درست کنید.

3. ویتامین C

مصرف هر روز ویتامین سی کمک زیادی به تقویت حنجره و تارهای صوتی شما می‌کنه. چون باعث می‌شه تا سلول‌ها و بافت‌های حنجره شما طراوت و شادابی پیدا کنه. پرتغال، لیمو ترش، سیب، کیوی و سیب زمینی موادی هستند که سر شار از ویتامین سی هستند.

4. شربت عسل

یکی از مهم‎ترین مواردی که کمک به تقویت حنجره و صدا می‌کنه شربت عسل هست. برای تهیه شربت عسل می‌تونید یک یا دو قاسق مربا خوری عسل رو توی آب ولرم حل کنید و هر روز بنوشید. برای اینکه شربتتون طعم بهتر و نتیجه بیشتری رو بذاره، می‌تونید کمی لیمو ترش یا آبلیمو دست ساز رو بهش اضافه کنید.

5- نوشیدن آب

تأمین آب مورد نیاز بدن یکی از کارهای ضروری در حفظ سلامت بدن است. این کار می‌تواند بر سلامت تارهای صوتی ما نیز مؤثر باشد. به‌خصوص در هنگام خوانندگی و استفاده از تارهای صوتی به چند قلب آب اکتفا نکنید. لازم است میزان بیشتری آب در طول روز بنوشید. به‌خصوص افرادی که مشغول آموزش خوانندگی هستند باید به این مسئله توجه کنند چون در ابتدای راه هستند و حنجره‌ی آن‌ها برای این کار آموزش ندیده است.

درصورت نوشیدن هرگونه نوشیدنی الکلی یا حاوی کافئین، نوشیدن آب می‌تواند به تعدیل آن کمک کند. پس از آب، نوشیدن چای و دمنوش‌های گیاهی به شرطی که دمای خیلی بالایی نداشته باشد می‌تواند بسیار مفید باشد.

برای تقویت حنجره آب بنوشید

استفاده از انواع دستگاه بخار و مرطوب کننده‌ی هوا در محیطی که در آن زندگی یا تمرین می‌کنید نیز می‌تواند رطوبت مورد نیاز تارهای صوتی را فراهم کند. شاید نوشیدن مکرر آب را فراموش کنید یا به نظرتان خسته کننده بیاید اما حضور در محیطی با رطوبت مناسب می‌تواند تأثیر مناسبی بر روی سلامت تارهای صوتی داشته باشد. نکات دیگری که برای حفظ سلامت تار های صوتی خود باید به آن توجه کنیم شامل موارد زیر است:

توجه ویژه به بیماری‌های خود

درصورتی که مبتلا به ترش کردن و یا سوزش سر دل هستید، حتماً به پزشک مراجعه کنید. این مسئله می‌تواند بر روی کیفیت صدای شما تأثیر بگذارد. همچنین درصورت ابتلا به بود بد دهان، یا برای حفظ سلامت دندان‌ها از دهان شویه‌های حاوی الکل یا مواد شیمیایی استفاده نکنید. این مواد می‌توانند منجر به بروز حساسیت در حنجره شما شوند.

گرم کردن صدا پیش از شروع تمرین

از آنجا که خوانندگی یک فعالیت فیزیکی است، مانند هر فعالیت مشابه دیگری نیاز به گرم کردن و سرد کردن دارد. مانند ورزش، برای استفاده از حنجره نیز تمرین‌های ساده‌ای وجود دارد که با استفاده از آن‌ها می‌توانید حنجره و صدای خود را گرم کنید.

گرم کردن صدا قبل از خواندن

این کار می‌تواند سلامت تارهای صوتی شما را حفظ کند. برخی از این تمرین‌ها برای باز شدن صدا برای خوانندگی عبارتند از:

  • برای سلامت تارهای صوتی با لب‌های بسته در دهان خود بدمید و دهان را باد کنید.
  • زبان خود را تا جایی که ممکن است بیرون بیاورید.
  • با صدای همراه با موسیقی حرف آ را ادا کنید.
  • صداهای گوناگون را ادا کنید. زمزمه کنید.
  • زبان خود را به حالت تحریر زدن حرکت دهید.

پس از انجام چنین تمرین‌هایی برای سلامت تارهای صوتی می‌توانید شروع به خواندن کنید. برای بهداشت صوت در خوانندگی بهتر است پس از تمرین، حنجره را سرد کنید. صدایی مانند ادای آ یا آه کشیدن و یا خواندن نوت‌های کاهشی می‌تواند روش خوبی برای سرد کردن باشد. خمیازه بکشید. این کار، عضلات گلو و حنجره را منقبض می‌کند. پس از انجام این حرکات، می‌توانید به صحبت کردن عادیتان بپردازید.

استراحت دادن به حنجره

استفاده از دستگاه آوایی نیز مانند سایر اندام‌ها و عضلات بدن می‌تواند موجب خستگی در آن ناحیه شود. به همین دلیل، استراحت دادن به حنجره برای بازیابی توان این بخش بسیار مهم است. گاهی استفاده بیش از حد مانند تمرینات فشرده، کنسرت‌ها و یا ایجاد آسیب در ناحیه حنجره مثل سرماخوردگی و آلرژی می‌تواند منجربه خستگی تارهای صوتی و حنجره شود.

حفظ سلامت تارهای صوتی

در چنین شرایطی بهتر است چند روزی را روزه‌ی سکوت بگیرید و به گلوی خود استراحت دهید. در دوره‌ی استراحت بهتر است از هرگونه خواندن، صحبت کردن و حتی زمزمه کردن خودداری کنید.

مسئله‌ی دیگری که باید به آن توجه کنید، عدم استفاده‌ی نادرست از صداست. تاجایی که امکان دارد از میکروفون استفاده کنید و سعی کنید در محیط‌های شلوغ صحبت نکنید. فریاد زدن می‌تواند به دستگاه آوایی شما آسیب وارد کند.

همچنین رفتارهای فیزیکی به ظاهر ساده‌ای چون نگه داشتن تلفن بین چانه و گردن برای مدت طولانی یا خم شدن بیش از حد سر در هنگام مطالعه یا کار با گوشی همراه نیز می‌تواند به عضلات ناحیه تنفسی و آوایی آسیب وارد کند.

به صدای بدن خود گوش دهید

بدن ما سعی می‌کند به شیوه‌های گوناگون با ما ارتباط برقرار کند. یکی از روش‌های پیام‌رسانی بدن به ما، درد است. زمانی که دردی در بدن وجود دارد، نشانه‌ی وارد شدن آسیبی به بدن است.

پس بهتر است به چنین پیام‌هایی توجه کنیم. هرجا از فرآیند خوانندگی احساس درد در دستگاه آوایی و حنجره‌ی خود داشتید بهتر است ادامه ندهید. عدم توجه به این هشدار می‌تواند منجربه آسیب رسیدن به سلامت تارهای صوتی و حنجره شود.  پس بهتر است در چنین شرایطی، در حالت بازیابی قرار گرفته و به حنجره‌ی خود استراحت دهید.

حرفه‌ای عمل کنید

یکی از مهم‌ترین مسائلی که هر علاقمند به خوانندگی و صداسازی باید درنظر بگیرد، تمرین صحیح و مطابق با اصول و قوائد است. تمرین نادرست، بیش از اندازه و با روش‌های غیراصولی علاوه‌بر اینکه نمی‌تواند منجربه پیشرفت شما شود، می‌تواند به توانایی خدادادی شما نیز آسیب برساند.

در خوانندگی، تمامی دستگاه آوایی و تنفسی فرد درگیر است. برای بهداشت صوت در خوانندگی باید بدن خود را بشناسید و بدانید صداهای گوناگون از کدام قسمت از دستگاه آوایی شما تولید و خارج می‌شود. نکته‌ای که باید به آن توجه نمایید این است که خواندن از گلو کار صحیحی نیست.

سلامت تارهای صوتی

تنفس دیافراگمی

چیزی که صدا را به وجود می‌آورد، عبور جریان هواست و تنفس شما باید از دیافگرام به خوبی حمایت شود. شما باید از درون بدنتان بخوانید و تارهای صوتی و حلق تنها این صدا را تقویت کرده و به آن شکل می‌دهد. این مسئله شاید در نگاه اول عجیب به نظر برسد اما فوت کوزه‌گری حرفه‌ای‌هاست! باید به خوبی بدانید که چطور از دستگاه آوایی خود استفاده کنید تا بدون آسیب رساندن به آن به کار خود ادامه دهید.

شاید بارها این را شنیده باشید که نحوه‌ی نفس گرفتن صحیح، یکی از مهم‌ترین مسائلی است که یک خواننده یا صداساز باید در ابتدای راه خود در آموزش خوانندگی یاد بگیرد. از مسئله به این جهت حائز اهمیت است که روی کیفیت صدا و آواز نهایی شما تأثیر مستقیمی می‌گذارد و اگر تنفس دیافراگمی درست انجام شود، از بروز خستگی در صدایتان جلوگیری می‌کند.

برای کاهش آسیب به حنجره رعایت کردن این موارد الزامی هستش

1. تا حد امکان کافئین مصرف نکنید. قهوه، کاکائو و شکلات از مهم‌ترین مواد کافئین دار هستند که باعث خشکی گلو می‌شوند.
2. ترجیحا از هیچ دهان شویه‌ای استفاده نکنید. به جز سرم شست و شو که حاوی آب و نمک با درصد مشخص هست. ( حواستون باشه محلول آب نمک رو خودتون درست نکنید و فقط از سرم‌های شست و شویی که از داروخانه‌ می‌شه تهیه کرد، استفاده کنید.)
3. مواد غذایی حساسیت زا هستند رو نخورید چون باعث التهاب گلو شما می‌شه.

تقویت و مراقبت از حنجره

4. هر چیزی که باعث سرقه بشه مسلما برای حنجره و تارهای صوتی شما بسیار مضر هست پس سعی کنید در محیط های آلوده به مواد شیمیایی نباشید.

آموزش خوانندگی و تست صدا در آکادمی پورپروین

تست صدا در آکادمی خوانندگی پورپروین به صورت کاملا رایگان انجام میشود.

آکادمی پورپروین پکیج دوره جامع آموزش خوانندگی به صورت غیر حضوری را برای شما فراهم کرده تا شما به رویای خودتون دست پیدا کنید.جهت کسب اطلاعات بیشتر تماس بگیرید.

تمامی نکات این مقاله شرایطی بسیار ایده آل برای تقویت حنجره و تارهای صوتی شماست که رعایت اون‌ها، صدایی دلنشین برای شما ایجاد خواهد کرد.

اشتراک در
اطلاع از
guest
12 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
Mr.sabet
Mr.sabet
دی 30, 1399 22:17

درود بر شما

اصغر نجاتی متفرد
اصغر نجاتی متفرد
آذر 2, 1400 21:53

درود برشما”’

لیان
لیان
پاسخ به  اصغر نجاتی متفرد
آذر 7, 1400 20:36

درود بر شما

رحیمی
رحیمی
اسفند 3, 1400 14:31

با عرض سلام،هنگام که گرفتگی تار های صوتی داشته باشیم میتوانیم حرکت های ورزشی را بخاطر باز شدن صدا انجام بدهیم.چون بعداز مصاب در کرونا ویروس صدایم بارک ،جری و گرفتگی پیدا کرده دارو های زیادی را استفاده کردم کمک نکرد. لطفآ مرا رهنمای کنید از لطف تان قبلآ ممنوننم

لیان
لیان
پاسخ به  رحیمی
فروردین 23, 1401 17:25

درود بر شما
بهتر هستش در این مورد با پزشک مشورت کنید

طلا
طلا
مرداد 9, 1401 10:26

سلام خسته نباشید من لهجه دارم چطور می تونم لهجم رو درست کنم و مثل بقیه حرف بزنم؟

لیان
لیان
پاسخ به  طلا
شهریور 6, 1401 16:10

درود بر شما
ویدیو از بین بردن لهجه رو ببینید

اشرافی
اشرافی
مهر 19, 1401 09:03

سلام من از وقتی شنا میرم، صدام مثل صدای کسی هست که سرماخورده، دلیلش همون کلر آب هست، ومجبورم در جلسات وهمایش ها سخنرانی کنم صدام خیلی بد شده باید چیکار کنم که در کنار شنا، صدای خودم هم درست بشه

لیان
لیان
پاسخ به  اشرافی
آبان 11, 1401 11:32

درود بر شما
برای این موارد بهتر هست به پزشک مراجعه کنید

اصغر ملک لی
اصغر ملک لی
فروردین 12, 1402 09:26

اقای حمید پور ممنون از اموزشتون فقط اگه میشه راه کارهایی رو بگین که با اون بشه شدت وصافی صدارو هم بتونیم حفظ کنیم

alimadadi
alimadadi
دی 18, 1402 12:11

درود بر آقای پورپروین آموزش خسودمندی است اما صدا با بالارفتن سن هم کیفیت صدای جوان را ندارد . برای شفای ریه قلب و مغز که پزشکان نا امید شده بودند و فقط جراحی را تنها راه میدانستند من ده سال پیش ترانه حفظ کردم و خواندم و کم کم هر سه شفا یافت حالا عاشق خوانندگی هستم البته در کوهستان اماصدام خسته میشه یا نفس کم میارم حتا در رقصیدن خسته میشم راهنمایی کنید سپاسگذارم

لیان
لیان
پاسخ به  alimadadi
اردیبهشت 22, 1403 11:50

درود بر شما
باید آموزش ببینید
برای آموزش اصولی دیدن میتونید از دوره های آموزشی ما استفاده کنید
به بخش آموزش خوانندگی مراجعه کنید و دوره جادوی صدا رو ثبت نام کنید