آیا خوانندگی در سن بلوغ ممکن است ؟

خوانندگی در سنین مختلف مثل هرکار دیگه ای چالش های خاص خودش رو داره که این چالش ها در سنین بلوغ به اوج خودش میرسه. توی این مقاله قرار هستش به چالش های خوانندگی در سن بلوغ و محدودیت ها و رعایت نکته هایی که لازم هست در این دوران انجام بشه بپردازیم.

معمولا شروع به یادگیری آواز خوندن و اجرای تکنیک های پیچیده ی آواز و تمرین های افزایش گستره ی صوتی در دوران بلوغ ایراد وارد میکنن اما یادگیری آواز خوندن توی دوران بلوغ به شرط رعایت محدودیت ها در واقع مانع این میشه که شما از صداتون ناامید بشین و حتی اگه اصولی باشه میتونه به شکل گیری بهتر و درست تر تارهای صوتی کمک کنه. ولی در این نقطه از مطلب یک اگرِ بزرگ وجود داره و اون این هستش :

خوانندگی در سن بلوغ به تارهای صوتی شما آسیب نمیزنه اگر اصولی و طبق محدودیت هایی که به شما خواهیم گفت انجام بشه. در غیر این صورت، احتمال آسیب دیدگی حنجره و تارهای صوتی شما بسیار زیاد میشه و تضمینی در قبال سلامت تارهای صوتی شما وجود نداره.

حالا سوالی که مطرح شد این هستش که :

چطوری خوانندگی در سن بلوغ انجام بدیم که اجزای صوتی ما آسیب نبینن ؟

برخی از نکات هستند که باید رعایت شوند تا در سن بلوغ که شروع به خوانندگی کردید تارهای صوتی شما صدمه نبینند. ما در این بخش به این نکات اشاره کرده ایم.

 حفظ روحیه

چه والدین یه پسر یا دختر نوجوان باشین و چه مربی آواز پاپ یا سنتی و… یا حتی رهبرگروه کر، درک کردن مراحل پی در پی دوران بلوغ و روش دست و پنجه نرم کردن نوجوان با این مراحل و نحوه برخورد شما با نوجوانانی که در این مرحله هستن بسیار مهم و حائز اهمیت هستش!

به احتمال زیاد یا به گوشتون خورده یا با چشم خودتون دیدن یا خودتون تجربه کردید که خیلی از افراد میگن، دیدن یا تجربه کردن که صدای پسر ها توی دوران بلوغ به طور عجیب و غریبی تغییر میکنه و خروسکی میشه.

ممکن هستش که این فکر برای شخصی که در سنین قبل از بلوغ که شامل سنین خردسالی و کودکی میشه نگران کننده باشه اما مطمئن باشید که از لحاظ علمی خروسکی در کار نیست!

خوانندگی در سن بلوغ

صدای یه مرد توی دوران جوانی که شامل دوران بلوغ هم میشه به مرور زمان پنج تغییر مختلف رو تجربه میکنه و هرکدوم از این تغییرات علاوه بر تغییرات و تحولات روحی ای که به مرد جوان وارد میکنه باعث تغییرات فیزیکی اجزای صوتش مانند خشن شدن، بم شدن و زمخت شدن صداش هم بشه.

چگونه در سن بلوغ صدای خوبی داشته باشیم ؟

دوران بلوغ شامل فرایندی هست که هم از لحاظ جسمی و هم از لحاظ روحی و روانی تجربه بسیار پیچیده، عجیب و به گویش درست تر، سختی به حساب میاد. اگه بتونید توی این دوران کمی اضطراب و استرس مرتبط با صداتون رو کاهش بدید، این دوره قطعا با سختی کمتری طی میشه.

در نتیجه ی همه ی این نکات مهم خوانندگی ، شما به عنوان یه خواننده باید علاوه بر کارکردن روی اجزای صوتتون توی این دوران، روی مهار و کاهش دادن سطح استرستون هم کار کنید تا نتیجه بهتری در بر داشته باشید.

   پس یعنی دوران بلوغ تاثیری روی صدا نداره ؟!

سوالی که به طور معمول برای تعداد خیلی زیادی از کودکان و نجوانانی که توی زمینه خوانندگی فعالیت میکنن یا عزیزانی که تازه توی این دوران علاقمند به شروع فعالیت در زمینه خوانندگی میشن پیش میاد این هستش که بالاخره میتونم توی دوران بلوغ به خوانندگی ادامه بدم یا نه!؟

جواب چیه ؟ البته که می دونید

از اونجایی که تغییر از سنین کودکی به بزرگسالی یقینا زمان بر هست، مطمئنا شما توقع این رو ندارید که ابزارها و اجزای صوتیتون رو در طی سالها بدون استفاده و دست نخورده و آکبند بزارید!

همچنین بخوانید : بهترین سن برای شروع خوانندگی چه زمانی است ؟

ممکن هستش که خوانندگی در سن بلوغ برای شما مشکل تر از سایر سنین کنه ولی اگه واقعا و عمیقا به این رشته علاقه دارید و دوست دارید که ادامش بدید، نیازی نیست فعالیت یادگیری و اجرایی خودتون رو متوقف کنید. اگه میخواید یه هنرمند حرفه ای بشید، هرچه زودتر شروع کنید، قاعدتا زمان بیشتری برای درخشش و بهتر شدن در اختیار دارید!

اگه نمایش های تلویزیونی استعدادیابی خارجی یا ایرانی رو دنبال و تماشا کنید، متوجه میشید که افراد مختلفی در هر سنی از هرکای دنیا میتونن به موفقیت های باورنکردنی توی حرفه و رشته ای که بهش علاقه دارن دست پیدا کنن.

 تمرین صداسازی در سن بلوغ

حالا میرسیم به اصلی ترین جواب سوالی که بالاتر مطرح شد.

میزان تاثیر بلوغ روی صدای آواز خوندن شما به طور حتم به جنسیت و بیشتر از اون به ژنتیک شما بستگی داره. جعبه و چین های صوتی آقایان، که عموما دارای صدای بم تری نسبت به خانم ها هستن، با سرعت سه برابر بیشتر از خانم ها رشد میکنن، پس توی دوران بلوغ که اوج رشد و تغییر تمام اجزای بدن انسان هستش، تغییرات بسیار شدیدتری را نسبت به خانم ها تجربه خواهند کرد.

این اتفاق برای دختر ها آنقدر تدریجی و ظریف رخ میده که خیلی ملموس نیست. چرا ؟ چون بافت چین های صوتی خانم ها نسبت به آقایان به طور متوسط با یک چهارم سرعت رشد بافت های صوتی آقایان رشد میکنن! پس طبیعیه که تغییرات ملایم تری رو تجربه کنن.

هورمون ها تسریع بخش تغییرات در نوجوانان، از جمله تغییرات اجزای صوتی در نوجوانان هستن. همین مساله باعث تحت تاثیر قرار دادنِ طول، چگالی و حتی سرعت لرزش بافت های چین های صوتی میشه.

همچنین بخوانید : آیا از تاثیر موسیقی بر انسان چیزی می دانید؟

دوران بلوغ قطعا میتونه زمان حساسی باشه ! اما نکته جالبش اینجاست که علی رغم سختی های موجود توی این برهه ی زمانی، میتونه همراه با نتایج جالب و هیجان انگیزی برای فرد و دور و اطرافیان فرد باشه.

علائم تغییر صدا در دوران بلوغ

تشخیص تغییر صدا برای خانم ها احتمالا اتفاقی دشوار هستش. برای پسرها هم همینطور. چرا؟ چون توی اون سن، کودکان به کپی و تقلید از همسالان خود گرایش دارن! این امر میتونه آگاهانه و غیر آگاهانه باشه. در نتیجه تعمیق صدا ممکن هست گمراه کننده و در نتیجه صدای اصلی خود فرد نباشه! بلکه حاصل تقلید باشه .

در عوض شنیدن تغییرات صوتی، دنبال تغییرات بصری باشید. از اونجایی که حنجره ی یه پسر توی دوران بلوغ بسیار بزرگ تر میشه، از طریق مشاهده سیب گلو یا اصطلاحا سیب آدم به طور معمول امکان پذیر هستش.

پس از طریق مشاهده ی سیب گلو و در صورت بروز تغییر و بزرگ شدن نسبت به قبل میتونید نتیجه بگیرید فرزند شما یا اگه خودتون این موضوع رو بررسی میکنید، خود شما دچار درگیری حنجره در دوران بلوغ شدید.

علائم تغییر صدا در دوران بلوغ

 

موضوع مهمی که اکثر نوجوان ها بهش توجه نمیکنن این هستش که خوانندگی در سن بلوغ ، نباید احساس درد و فشار توی ناحیه گلوتون داشته باشین.اگه موقع آواز خوندن احساس عذاب آور درد و فشار توی گلو رو دارید، باید تمرین رو متوقف کرده و تا زمان آرام شدن درد استراحت کنید. بلوغ قطعا زمان فشار آوردن یا به طور عجله ای رسیدن به چیزی از جمله اتفاقات مهم آوازی نیست.

سنین تغییر صدای دختر ها

دختر های توی بازه های زمانی زیر بیشترین میزان تغییر توی صداشون رو به دنبال دارن که البته گفته شد این تغییرنسبت به تغییرات صوتی توی پسرها محسوس نیست و به مرور اتفاق میفته.

قبل از بلوغ

میانگین سنی 10-8 یا 11 سالگی

دوران بلوغ

قبل از قاعدگی. میانگین سنی12-11 یا 13 سال

دوران بلوغ  پس از قاعدگی.

میانگین سنی 14-13 یا 15 سال

زن بزرگسال جوان ( پس از قاعدگی )

میانگین سنی 15-14 یا 16 سال

ناگفته نمونه که تغییر فقط به معنی عدم ثابت موندن چیزی نیست! طی فرایند دوران بلوغ، لحن فرد نیز ممکن هست تغییر کرده و سپس طی مراحل پایانی بلوغ به حالت اولیه یا حالت پخته تری نسبت به حالت اولیه برگردد.

ممکن هست زمختی صدا یا حالت جیغ مانندی توی صدا ایجاد بشه که جای نگرانی نیست، پس از پایان این دوران این اتفاقات ناپدید میشن. پس از اتفاقات عجیبی که توی این دوران به سر صدا میاد نترسید! همشون گذرا هستن.

سنین تغییر صدای دختر ها

 

 

اکثر نوجوان ها از تجربه کلی تغییر صداشون استقبال میکنن چون که این اتفاق یه علامت ملموس و نشانی مهم برای رشد و بلوغ هست.

با شروع جا افتادگی صدا توی این دوران محدوده صوتی فرد به سمت بم تر شدن میره. پس مراقب باشید زیاد بهش فشار نیارید و گام های مناسب تر رو برای خوانش انتخاب کنید. چرا میگیم فشار نیارید  چون هنوز صدا قدرت و ثبات جا افتادن توی محدوده های آوازی خیلی بالا و خیلی پایین رو نداره و اگه فقط توی این محدوده ها گردش کنه خیلی زود خسته میشه.

پس اواسط دامنه ی صوتیتون رو برای اجرا و تمرین توی این دوران انتخاب کنید، نت های بالاتر رو هم بخونید، اما باز هم فقط در محدوده آوازی مناسب و متوسطتون قرار بگیرید اون رو ملایم نگه دارید. از همه مهمتر اینکه مثل همیشه آب زیادی مصرف کنید و خواب کافی داشته باشید. این کار به بهبودی و تغییر دامنه صدایتان کمک می کنه.

بعد از دوران بلوغ صدام درست میشه ؟!

بله. شاید شما هم شنیده باشید که مردم پس از طی کردن دوران بلوغ توی آواز خوندن مشکل دارن. معمولاً این مشکلات موقعی ایجاد می شن که صدا هنوز در حال تغییر است یا در دوره نوجوانی فشار بیش از حدی به آن وارد شده. شنیدن این که صدای شما بسیار تغییر کنه  و این که حس کنید توان انجام کاری که قبلا انجام میدادید رو نداشته باشه باعث ناراحتی می شه.

اما آرامش خودتون رو حفظ کنید و باور کنید که نه تنها کیفیت صداتون به حالت ایده آل خودش برمیگرده، بلکه احتمالاً به شکلی جدید و جالب تری ظاهر میشه. اما ممکن هستش لازم باشه برای بهبود و تقویت اجزای صوتتون کارها و تمارین جدیدی رو انجام بدید.

تست صدا و آموزش خوانندگی در آکادمی خوانندگی پورپروین

آکادمی خوانندگی پورپروین ، یکی از مراکزی است که پیش از هرکاری سعی می‌کند این مفاهیم پایه‌ای را به علاقمندان آموزش دهد تا هنرجویان در مسیر آموزش خوانندگی دچار آسیب نشوند و بدون هیچ زحمتی به هنر مورد علاقه‌ی خود ادامه دهند.

توجه داشته باشید آکادمی پورپروین پکیج دوره جامع آموزش خوانندگی به صورت غیر حضوری را برای شما فراهم کرده تا شما به رویای خودتون دست پیدا کنید. همچنین برای تست صدای رایگان می توانید با شماره ۷۷۸۹ ۳۸۳۸ ۰۲۱ تماس بگیرید.

اشتراک در
اطلاع از
guest
2 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
فقانی
فقانی
۱۴۰۱-۱۰-۲۵ ۳:۳۶ ب٫ظ

سلام خسته نباشید ممنون بابت مطالب مفیدتون و وقتی که میگذارید
ببخشید من ۱۸ سالمه (پسر) و خب تمرینات صداسازی و افزایش گسترده صوتی رو انجام میدادم اما خیلی کم بخاطر اینکه صدام بم هست و یه میزان نتی رو نمیتونم بخونم ینی از می۲ تا سل ۳ (سل ۳ رو به سختی) میخونم و از ر۴ تا ر۵ بصورت هد وویس نمیدونم چرا این بازه بین رو نمیتونم ادا کنم (سل۳ تا ر۴(صدای نازک))
ایا هنوز تو بلوغ هستم؟ کی تموم میشه ؟
ممنون میشم پاسخ بدید باتشکر

لیان
لیان
پاسخ به  فقانی
۱۴۰۱-۱۱-۰۵ ۳:۲۹ ب٫ظ

درود بر شما بلوغ صدایی توی هر فرد متفاوت هستش بهتر هستش توی این زمان تمرین انجام ندید