باید ها و نبایدهای گرم کردن صدا که باید بدانید
شنیدی میگن صدات رو آزاد یا رها کن. یا صداتو حبس نکن. تاحالا بهش فکر کردی که برای چی این حرف رو میزنن یا شاید بهتر باشه اینطوری بگیم : رها کردن صدا یعنی چی، چجوریه و چه فایده ای داره؟ غیر از اون، شاید کلمه و مفهوم صدای میانی هم به گوشت خورده باشه!
امروز میخوایم به بررسی مفهوم رها کردن صدا، چگونگی و فایده ی اون و پیدا کردن صدای میانی از طریق تمرین های گرم کردن صدا بپردازیم.
رها کردن صدا یکی از مهمترین و پایه ای ترین مباحث صداسازی هستش که هر هنرجوی آواز قبل از ورود به مباحث گرم کردن، صدای میانی، صدای سر یا صدای سینه باید کامل این مفهوم رو درک کنه.
حالا صداسازی کلا چیه ؟
صداسازی به مجموعه ی بزرگی از روش های تقویت صدا گفته میشه! مثل چی ؟ مثل روش های تنفسی. با صداسازی متیونید قابلیت های حنجره و تارهای صوتیتون رو بهبود ببخشید و توانایی های این عضلات و تارها رو نمایان کنید.
همچنین بخوانید : تفاوت صداسازی و سلفژ در چیست؟
با کمک تکنیک های پایه و پیشرفته ی صداسازی قابلیت این رو پیدا میکنید که توانایی اجراییتون رو بالا برده و از امکانات صوتی که بدنتون در اختیارتون گذشته به بهترین و بهینه ترین نحو ممکن برای خلق یه صدای بی نظیر، اصولی و گوش نواز استفاده کنید.
این تمرین ها به صورت مادام العمر تا پایان زمانی که میخواید خوانندگی رو ادامه بدید باید توی برنامه ی روزانتون باشه. فرقی نداره حرفه ای هستید، یا مبتدی هستید و قراره روزی حرفه ای بشید، بزگترین خواننده های دنیا هم هنوز که هنوزه قبل از ضبط یا قبل از اجرا توی هر جایی ( چه کنسرت ، چه دورهمی ) از این تمارین برای گرم کردن و سرحال کردن حنجره و تارهای صوتیشون کمک میگیرن.
بعد از شروع انجام این تمارین و تکنیک ها، به مرور قادر خواهید شد تا تموم محدوده های صوتی که توی ساختار حنجره ی شما و طبق سیستم بدن شما وجود داره دسترسی داشته باشین و توی اجراهاتون وسعتی که نیاز دارید رو در اختیار داشته باشین.
میریم سراغ تمرین های صداسازی
برای تمرین های صدا سازی ی سری ترفندها وجود دارند که باید رعایت بشه ما در اینجا بهشون اشاره کردیم :
تنفس صحیح
اولین چیزی که برای شروع تمرین های صداسازی باید بدونید تفاوت تنفس سینه ای با تنفس دیافراگمی هستش.
روش تنفس دیافراگمی
یکی از دست هاتون رو روی سینه و دست دیگه رو روی شکمتون قرار بدید نفس بکشید. اگه دستتون روی شکم تکون نخورد و دستی که روی سینتون بود به سمت جلو حرکت کرد پس در حال تنفس از سینه هستید و برای خوانندگی و گویندگی باید این مورد رو اصلاح کنید.
تمرین هایی که در ادامه بهتون یاد میدیم برای اصلاح تنفس بسیار بسیار مناسب هستن، حتما قبل از رفتن به سمت تمرین های گرم کردن صدا این تمارین رو توی اولویت قرار بدید چون اگه تنفس درست نباشه هیچ چیزی در ادامه درست نخواهد بود . تنفس پایه و اساس خوانندگی هستش، اگه درست چیده نشه ادامه ی ساختار خوانندگی شما کج چیده میشه.
اولین تمرین
موقع تنفس، یکی از دست هاتون رو روی شکم و دست دیگه تون رو روی قفسه سینتون بزارید. ( شبیه به تصویر زیر )
شونه هارو ثابت نگه دارید و به بالا حرکت ندید، دستی که روی شکم قرار داره باید همراه دم و بازدم شما رو به جلو و عقب حرکت کنه و دستی که رو ی سینه شما قرار داره باید بی حرکت باشه.
تمرین دوم
دستتون رو روی کمرتون بذارید یه مقدار خم بشید ( به حالت رکوع ) و سعی کنید تنفس شکمی انجام بدید.
تمرین سوم
تنفس شکمی رو در حالت خوابیده روی یه سطح صاف و یه بالش زیر سر و بالش زیر زانو ها امتحان کنید . بالش ها به شما کمک میکنن تا بدنتون توی یه فرم راحت قرار بگیره و در نهایت تنفس صحیح تری داشته باشید
تمرین های روتین
برای داشتن صدایی همیشه گرم و آماده و از همه مهمتر برای داشتن صدایی رها و آزاد نیاز هستش که هرروز به یه مقدار مشخصی برای تارهای صوتیتون وقت بذارید.
بهونه ی وقت نداشتن هم قابل پذیرش نیست! شما اگه به آواز و صداسازی علاقه دارید، باااااید براش وقت خالی کنید .
تمرین های گرم کردن صدا کلید های دستیابی به راحت خوندن هستش! درست مثل یه ورزشکار که قبل از شروع به انجام تمرین های تخصصی رشته ی خودش، قبل از همایش ها، قبل از مسابقات و قبل از هرگونه اقدام اجرایی در هر رده ای که باشه بدنش رو با تمرین های کششی گرم میکنه .
همه ی این تمرین های گرم کردن صدای ساده از خواننده فقط ده دقیقه زمان میگیره ولی باعث میشه که یه عمر صدایی سالم و بدون آسیب داشته باشین! وقتی صداتون رو گرم میکنین، قاعدتا میتونین برای مدت طولانی تری با حداقل خستگی بخونید.
این تمرین ها در هر لولی از خوانندگی که باشید به کمکتون میان، پس از این بخش نتیجه میگیریم که تمرین های گرم کردن صدا برای خواننده های مبتدی و حرفه ای یکسان هستن. پس فکر کنین خواننده های حرفه ای به گرم کردن صدا هیچ اهمیتی نمیدن.
این تمرین ها رو به لیست فعالیت های روزانتون اضافه کنین تا به یه خواننده ی حرفه ای تبدیل بشین و آهنگ های خودتون و آهنگ های مورد علاقتون رو هر زمانی که خواستید به راحتی بتونید بخونید.
حالا تمرین های گرم کردن صدا چی هستن و از کجا میتونم پیداشون کنم؟
تمرین های گرم کردن صدا به طور کلی طیف وسیعی دارن که شما باید تمرین هایی که از همه بیشتر باهاشون راحت هستین رو پیدا کنین و ده دقیقه گرم کردن صدای روزانتون رو حول محور اون ها بگذرونید.
تمرین هایی مثل هامینگ، لیپ رول، تمرین روی سیلاب های مختلف مثل گوگ،گاگ،مام،موم،نِی،نه،نو و.. روی اکتاو های مختلف و به طور معمول با صدای پیانو قابل انجام هستش. تمامی این تمرین ها رو میتونین از طریق گوگل و سایت های مختلف به صورت پراکنده و از طریق پکیج های آموزشی موجود در وبسایت به صورت متمرکز و جمع بندی شده تر یاد بگیرید.
اون چیزی که در ساعات قبل از اجرا، گرم کردن صدا یا هرگونه فعالیت آوازی وابسته به تارهای صوتی میخورید یا مینوشید، تاثیر بسیار بسیار زیادی در عملکرد صدای شما داره. بیشتر نوازنده های حرفه ای یا حتی مبتدی میدونن که مراقبت از صدای سیم ها و سلامت سازشون چقدر مهمه. ساز خوانندگی هم تار صوتی شماست!
پس این رو در نظر داشته باشید که تغذیه مناسب یا نامناسب میتواند به راحتی یه اجرای آوازی رو بی نظیر جلوه بده و یا برعکس اون، میتونه به راحتی اجرا رو خراب کنه.
بهترین خوراکی هایی که قبل از آواز خواندن میتونید مصرف کنید، مواردی هستن که به صدای شما آبرسانی میکنن یا اصطلاحا گلوی شما رو هیدراته میکنن. بهتریِن نوشیدنی ها هم برای مصرفِ قبل از آواز خواندن، نوشیدنی های گرم و بدون کافئین و بدون شیر هستن!
حالا چرا بدون شیر ؟ به دلیل این که هرگونه لبنیات به طور کلی گلو رو خشک یا اصطلاحا دهیراته میکنه.
ما توی بخش پایانی این مقاله لیستی از غذاها و نوشیدنی های مفید برای مصرفِ قبل از خوانندگی تهیه کردیم که میتونه دستورالعمل بسیار خوبی برای خوانندگانی که به دنبال صحیح خوندن و سلامت حنجره و تارهای صوتیشون هستن باشه.
- نوشیدنی هایی مثل آب گرم میتونه برای نرم شدن تارهای صوتی مفید باشه. دقت کنید، گفته شد آب گرم! نه آب جوش که باعث سوزش و نازک شدن و آسیب پذیر تارهای صوتی میشه.
- در بخش دوم نوشیدن چای های گیاهی که کافئین ندارن و اصطلاحا بهشون دمنوش گفته میشه بلامانع هستش.
- مصرف عسل، لیمو ،زنجبیل، خیار و هندوانه به شرط اینکه زیاده روی نکنید مانعی ندارید اما ترجیحا مصرف هرگونه مواد خوراکی ( غیر از نوشیدنی ها ) را به یک ساعت قبل از شروع آواز و یا گرم کردن صدا موکول کنید.
- انواع سالاد ها به شرط اینکه چرب نباشه و سس نداشته باشه یا مقدار سس استفاده شده به حداقل رسیده باشه آسیب زننده نیست.
- میوه های تازه به شرط اسیدی نبودن و عدم زیاده روی برای تارهای صوتی و حتی سایر سیستم های بدن مفید هستش.
- مصرف غذهای دارای مرغ، ماهی، بوقلمون و مواردی مثل لوبیا قرمز به شرط عدم چربی و گرمی بیش از اندازه مشکلی نداره.
چرا مصرف آبسرد برای خوانندگان خوب نیست؟
توی بخش های بالا به مفهوم هیدراته و دهیدراته بودن تارهای صوتی اشاره کردیم. عامل اصلی این بخش هم همین بحث هیدراتاسیون هستش.
آب سرد با این که بدن شما رو هیدراته میکنه و از لحاظ حفظ رطوبت بدن فرق چندانی با آب گرم نداره، ولی برای تارهای صوتی شما ایده آل نیست چون میتونه باعث ایجاد تنش توی اون ها بشه! وقتی ماهیچه ها سرد میشن، منقبض میشن و در نتیجه دچار تنش میشن!
همه ی هدفی که پشت آواز خواندن هست این هستش که موقع خوندن، تارهای صوتی و ماهیچه های اطراف تارهای صوتی حتی الامکان ریلکس بشن و از انقباض و فشار دربیان. پس به اندازه توان خود آب بنوشید !
لازم به ذکر هستش که یه فرد بزرگسال باید یک چهارم یه لیوان معمولی آب را هشت بار در طول روز بنوشد و به عنوان جمله ی پایانی و اطمینان خاطر، در بهترین حالت، آب با دمای اتاق برای هیدراته کردن بدن مناسب هستش.
موارد فوق همگی اثبات شده هستن پس در رعایتشون تردید نکنید.
این رو هم در نظر داشته باشید که با رعایت اونها نه تنها دچار آسیب نمیشوید بلکه چند پله ی بزرگ از کسی که این موارد رو پشت گوش میندازه جلو تر میفتید.
تست صدا و آموزش خوانندگی در آکادمی خوانندگی پورپروین
آکادمی خوانندگی پورپروین ، یکی از مراکزی است که پیش از هرکاری سعی میکند این مفاهیم پایهای گرم کردن صدا را به علاقمندان آموزش دهد تا هنرجویان در مسیر آموزش خوانندگی دچار آسیب نشوند و بدون هیچ زحمتی به هنر مورد علاقهی خود ادامه دهند.
توجه داشته باشید آکادمی پورپروین پکیج دوره جامع آموزش خوانندگی به صورت غیر حضوری را برای شما فراهم کرده تا شما به رویای خودتون دست پیدا کنید. همچنین برای تست صدای رایگان می توانید با شماره ۷۷۸۹ ۳۸۳۸ ۰۲۱ تماس بگیرید.